Morskjærlighet er drivstoffet som gjør det mulig for et vanlig menneske å gjøre det umulige.


onsdag 29. august 2012

Restemiddag

Spiser dere ikke restemiddag lenger, spurte min svigermor da hun var her i helgen... Det stod da desverre endel mat som var enten gått ut på dato, eller ikke så veldig god ut lenger i kjøleskapet..... Hva svarer man når svigermor spørr da????

Sanheten er at vi har hatt mye trøbbel med kjøleskapet de siste ukene..det fryser all mat. Til og med melka var i slushformat da vi skulle spise frokost ene dagen. Det har jo ødelagt endel mat. Men mor har ikke tid, eller ork til å vaske og rydde i kjøleskapet i tider og utider....derfor mye ødelagt mat.

Men en annen sannhet er jo at vi sjelden spiser restemiddag, ikke for at vi kaster så mye mat, men for vi prøver å lage akkurat passe. Min oppfatning er at de "gamle" husmødrene var mer redde for at ikke alle skulle få nok mat..det hadde kanskje noe med status å gjøre? Er ikke så opptatt av det jeg. Vi lager sånn ca det mor tror vi spiser....er noen mer sulten så har vi brød i skuffen. Tror ikke det har skjedd da...at noen måtte finne seg brød i skuffen, men tanken er i alle fall at jeg koker ikke "to poteter til panna" som jeg lærte da jeg var liten.

Men så har det seg slik at når svigermor er her, så liker hun seg best på kjøkkenet...og det setter vi selvsagt pris på. Ofte har hun med seg hjemmelaget mat som smaker noe helt fortreffelig...slik også på søndag. Men som den "gameldagse husmora" hun er, så lager hun mat så alle blir mette...og litt til. Så i dag har vi restemiddag. Kjøttkaker og åkerring i brunsaus som er opp igjen varmet på panne. Nye poter og gulrøtter...raskt og enkelt.


Lånt bilde fra toro.no

Kanskje jeg skal bli flinkere til å lage litt ekstra jeg også...så er det kjappere å lage middag noen dager i uka. Men så er det godt med noe nytt hver dag også da. I dette vrimlet av muligheter så har både jeg og ungene en tendens til å bli matlei... ja ja...middag skal det nok bli en rå med uansett.

Men om en lager mye, og ikke orker å spise alt så må vi bli flinkere til å ta vare på den. Sette den i kjøleskapet..skape den om til noe annt godt, fryse den ned til en annen gang...vi kaster for mye mat i dette landet. Vi er faktisk i verdenstoppen når det kommer til å kaste mat. Det har nok en sammenheng med at vi har ganske strenge regler her i landet med tanke på datomerking og holdbarhet... Ting som er hermetisk pakket, egg, poteter...ting som vi før kunne ha stående i månedsvis uten at det var et problem...nå blir det plutselig farlig etter en uke og to.


Har du tenkt på at det går ann å fryse for å spare. Pålegg og melk kan fryses i stede for å la det gå ut på dato...gammel frukt kan kuttes opp, fryses og brukes i smoothie... Det er jo det samme vi betaler for på kiwi. Yoghurt kan bli is....vær kreativ og ha som mål å kaste minst mulig mat.

1 kommentar:

  1. Jeg er også skikkelig dårlig på restemat, enten går det i søpla, eller til grisene våre. Ikke det at det er store mengder, men kunne sikkert brukt mye av det inn i "nye" retter. Husker hjemmefra at vi hadde en dag i uken vi spiste restemat...
    Klem Nina

    SvarSlett

Koselig med en liten hilsen

Related Posts with Thumbnails